Vanliga frågor

Vad är ankomstvisum?

Precis som det låter är ett ankomstvisum ett visum man får vid ankomsten till ett land, till skillnad från ett vanligt visum som man får utfärdat vid visacenter och tar med sig till landet som ska besökas. Genom vårt samarbete med kinesiska myndigheter väntar visumet på resenären i Peking eller Shanghai. I Peking visar man upp bekräftelsebevis och i Shanghai en kopia på visumet. I båda fallen har dessa mailats hem till huvudresenären, dvs den som är ansvarig för visumansökningen i resesällskapet.

 

Vem kan ansöka om ankomstvisum?

De som uppfyller följande krav kan ansöka om ankomstvisum:

*   Internationella resenärer vars enda mål är att besöka Kina som turister

*   Att man är två eller fler som reser tillsammans under hela resan

*   Resenärer som är svenska, finska eller danska medborgare

*   Alla som har pass vilka är giltiga 6 månader efter utresa från Kina

 

Vilka regler gäller för in och utresa?

Peking: För resor till Peking måste första inresestoppet vara Pekings flygplats med direktflyg från Arlanda eller Copenhagen Airport. Visumet utfärdas på flygplatsen. Utresa måste ske enligt ansökan, men som längst 30 dagar efter utfärdandet.

Shanghai: En kopia på utfärdat visum skickas via e-post 5 dagar innan avresan. Vid ankomsten till Shanghai får man sitt visum – som ju utfärdats fem dagar tidigare. Därför måste utresa ske enligt ansökan, men som längst 25 dagar efter utfärdandet.

 

Vilka handlingar krävs för att ansöka om visum?

*   Passkopia. Kopiera eller fotografera sidan i passet där fotot och passnumret finns.

*   Bekräftad bokning för returbiljetter med flyg eller vidare resebiljett med tåg eller båt

*   Bokningsbekräftelse på hotell för hela resan för samtliga passagerare

*   Passfoto, för resor till Shanghai

 

 Vad händer om passet inte är giltigt?

För att ansöka om visum till Kina måste passet ha minst 6 månaders giltighetstid efter utresan. Är passet på väg att gå ut, bör man se till att skaffa ett nytt pass innan ansökan om ankomstvisum för att undvika problem på flygplatsen.

 

Hur lång tid tar det att få ankomstvisum?

Normalt tar det tre arbetsdagar att behandla en ansökan, men förseningar kan förekomma. Därför rekommenderar vi att man ansöker om visum minst 2–3 veckor före avresedatum för att undvika eventuella problem, dock tidigast 2 månader innan avresa.

 

När måste visumansökan betalas?

Betalningen görs online i samband med ansökan. Ansökan behandlar vi först när betalningen är gjord för samtliga resenärer.

 

Kan man ändra uppgifter i efterhand?

Det förhandsgodkända viseringsbeviset kan inte ändras efter att det har utfärdats, så det är viktigt att kontrollera att all information är korrekt. Korrigeringar kan göras innan kl. 16.00 samma dag som ansökan skickats in. Har ansökan gjorts efter kl. 16.00 går det att ändra fram till kl. 16.00 nästföljande dag. Därefter måste man ansöka om nytt ankomstvisum. Kostnaden för redan utfärdade viseringsbevis återbetalas inte.

 

Vad händer om jag får avslag på min visumansökan?

Man får besked via mail senast 3 dagar innan avfärd om någon i resesällskapet fått avslag på sin visumansökan. Det är kinesiska myndigheter som fattar beslut, och avslag kan beslutas utan att skäl uppges. Clarified Visa har inte tillgång till skäl för avslag. Om någon i resesällskapet fått avslag så kan resterande resenärer resa förutsatt att sällskapet med godkända visum är minst 2 resenärer

Vi kan tyvärr inte betala tillbaka visumkostnaderna för den person som har fått avslag, eftersom arbetet och kostnaderna för själva ansökan redan har uppstått. Clarified Visa kan inte heller påverka beslut om visum eftersom dessa fattas av de kinesiska myndigheterna

 

Vad händer om en i resesällskapet blir sjuk och inte kan följa med?

Om en resenär i resesällskapet blir sjuk och inte kan resa så kan övriga i gruppen resa under förutsättning att resesällskapet är fler än 2 personer. Om inte så måste den kvarvarande resenären ansöka om visum på traditionellt sätt.

 

Hur får jag mitt visum eller förhandsgodkända viseringsbevis?

För resor till Peking skickas en kopia av det förhandsgodkända viseringsbeviset till din e-post inom 3 arbetsdagar efter ansökan. För resor som går till Shanghai lämnas ett förhandsbesked inom 3 arbetsdagar. Därefter skickas en kopia av visumet via e-post 5 dagar innan avresa. Både visumkopia och viseringsbevis skickas i PDF-format, så man behöver ha den senaste versionen av Adobe Acrobat Reader installerad för att kunna öppna filen och skriva ut den.

 

Måste man ha det förhandsgodkända viseringsbeviset eller visumkopian med vid avresa?

Ja. Saknas utskrivna godkända dokument kan man nekas att gå ombord på planet.

Viseringsbeviset gäller för alla som står listade på beviset, minst 2 och som mest 10 personer.

 

Kan man ändra ankomstdag?

Nej, det datum som angetts i ansökan är det som gäller. Om inresedatum måste ändras så måste man ansöka på nytt. Kostnaden för det tidigare utfärdade viseringsbeviset återbetalas inte.

 

När och var får man sitt ”riktiga” visum?

För inresor via Shanghai utfärdas ankomstvisumet innan avresa och man får en kopia via sin e-post 5 dagar innan avresa. Originalvisumet överlämnas på flygplatsen. För resor där Peking är första ankomstort utfärdas ankomstvisumet i original på flygplatsen och lämnas ut när man anlänt. Visumet måste sedan medföras under hela resan och visa upp vid utresa från Kina.

 

Hur är proceduren vid Pekings flygplats?

När ni landat på Pekings flygplats måste alla internationella resenärer lämna sina fingeravtryck. Det gör ni själva i automaterna som ligger bredvid disken ”Exit & Entry Certificates Service Office”. 

När de biometriska uppgifterna registrerats fortsätter ni fram till disken. Här kommer den kinesiska gränsmyndigheten nu att utfärda ert originalvisum. Det finns personal på plats som hjälper er.

Under hela vistelsen i Kina måste hela gruppen alltid ha med originalvisumet.

Visumet får inte tappas bort, ni får inte göra egna noteringar i det eller på något sätt förstöra eller ändra i visumet. Om det sker är visumet inte längre giltigt.

Vid utresan då ni lämnar Kina kommer passkontrollen att samla in originalvisumet.

 

Hur är proceduren vid Shanghais flygplats?

När ni landat på Shanghais flygplats måste alla internationella resenärer lämna sina fingeravtryck. Det gör ni själva i automaterna som ligger innan passkontrollen. Det finns personal på plats som hjälper er och överlämnar ert originalvisum.

 Under hela vistelsen i Kina måste hela gruppen alltid ha med originalvisumet.

 Visumet får inte tappas bort, ni får inte göra egna noteringar i det eller på något sätt förstöra eller ändra i visumet. Om det sker är visumet inte längre giltigt.

 Vid utresan då ni lämnar Kina kommer passkontrollen att samla in originalvisumet.

 

Kan visumet förlängas på plats?

Nej, ankomstvisum går inte att förlänga eller ändra. Det gäller endast för en in- och utresa.

Våra samarbetspartners

Clarified Visa är en tjänst som förmedlas av Clic Solutions AB
© Copyright Clic Solutions AB, org.nr 559087-2791

Kundtjänst

Måndag - Fredag: 9:00 - 17:00
Tel: 08 - 55 56 91 46
Epost: support@clarifiedvisa.se
Betalningsalternativ

Kontakt företag

Vill ni ansluta er till Clarified Visas
tjänster? Kontakta oss på info@clarifiedvisa.se